miercuri, 24 februarie 2021

Vânturile și ploile

trebuie interzise neîntârziat prin lege. Scorioban Jerpelaciu credea asta cu tărie și nu înțelegea cum de încă n-o făcuse nimeni.
- Băi, Moldoveanu scade în fiecare an cu cinci metri! le zise el colegilor de partid care-i contestaseră inițiativa.
- Care moldovean? întrebă numaidecât Salveta Dudău, amintindu-și cu drag de câțiva foști parteneri din Tecuci, Vaslui și Rădăuți.
- Lasă-te de bancuri proaste! îl avertiză Pierduș Liorpăescu, amenințându-l cu arătătorul. Cum cinci metri? Moldovenii nu-s mari de stat, se știe! De unde cinci metri? De când cinci metri? De ce cinci metri?

- Vârful Moldoveanu, tălâmbilor! Ală din Munții Făgăraș! preciză Scorioban Jerpelaciu.
- Și cum a ajuns Vârful Moldoveanu în Munții Făgăraș? insistă Pierduș Liorpăescu.
- S-o fi rătăcit, dă-l în mă-sa, că nu despre asta-i vorba! reveni Scorioban Jerpelaciu, ridicând puțin din umeri. Important e că scade. Adică se-alege praful de munții noștri, pe care ni i-au lăsat moștenire părinții și strămoșii. Asta vreau să spun! Se răsucește Ștefan cel Mare și Sfânt în mormânt, că dacă nu de la el e Moldoveanu ăsta, atunci de la cine?
- Ți-a lăsat tac-tu moștenire pe dracu’, că era ucrainean și-a venit cu rușii în ‘45! răbufni Salveta Dudău.
Se făcu liniște. Pilică Spânț își umplu paharul, îl bău, apoi îl umplu din nou și turnă și în celelalte. Slinel Bouatu îl goli și el pe-al lui, pentru că de data asta sticlele de Glenfiddich le adusese Pierduș Liorpăescu. Sileață Curecheală oftă și-și trecu palma peste față. 

- De unde știi tu, mă, asta, că scade? sări cu gura Haleaș Miondeseanu. Te-ai dus tu și l-ai măsurat?
- Am citit într-o revistă! răspunse Scorioban Jerpelaciu ridicându-și bărbia.
- Și scria acolo, în revistă, că scade cu cinci metri? Nu-i cam mult? stărui Haleaș Miondeseanu.
- Cinci metri pătrați, mai exact! veni numaidecât precizarea.
- Mai exact, cum scria? continuă Haleaș Miondeseanu.
- Cinci și doi de m mic. Adică cinci metri pătrați!
- He-he! izbucni Sileață Curecheală. Ăia-s milimetri, să moară mama!
- Metri, milimetri, ampermetri, nu facem caz de necaz acuma! Important e că scade și într-o bună zi gata, ne trezim fără Moldoveanu, așa cum pățirăm cu combinatele! Cum explicăm noi una ca asta?
- Eu cred că ar trebui să aflăm întâi și-ntâi cine tot ia din vârful ăsta. Cum să ia și noi să nu știm? se indignă Haleaș Miondeseanu.
- Păi asta spun! Focusează-te puțin! Vânturile și ploile îl roade!
- Iată că din nou se face dovadă cât de actual e Eminescu! El scria de-atunci, de pe vremea lui Scrisoarea a III-a, de vânturi și de valuri.
- Hai mă, că asta-i prea de tot! izbucni Pilică Spânț.
- Ba poate că are dreptate! îi luă apărarea Salveta Dudău, cu gândul la praful pe care-l tot ștergea și în câteva ore era la loc. Eu zic să dăm o ordonanță cu vânturile și ploile astea. Scăpăm și de inundații și de vijelii, să nu mai auzim că nu facem nimic. 

Slinel Bouatu se scărpină în barbă. Pilică Spânț tăcu, pentru că n-avea treabă cu apa, iar vânturile nu-l deranjau. Sileață Curecheală se gândi că fără ploaie nu mai crește grâul și-atunci el ce mai exportă. Haleaș Miondeseanu se gândi și el, dar la eolienele cu care presărase toate câmpurile, de la munți la Dunăre și la marea cea mare. Pierduș Liorpăescu se uită pe furiș la Pilică Spânț, să nu cumva să-și umple iar paharul. Pilică Spânț îi întoarse privirea și râse a prost. Salveta Dudău continuă să deseneze cercuri cu degetul în praful de pe masă.
- Eu zic să lăsăm strămoșii în pace, să se odihnească, și să ne ocupăm de problemele noastre! Ei cu-ale lor, noi cu-ale noastre! puse punctul pe i Sileață Curecheală.
- Tu să nu mă contrazici pe mine! răcni Pierduș Liorpăescu și-i trase un pumn lui Pilică Spânț de-i mută falca din loc.
Haleaș Miondeseanu îți curăță mustața cu buza de jos, atât de generoasă, încât dacă o făcea căuș încăpea în ea o vodcă mare. Slinel Bouatu râgâi discret. Salveta Dudău o șterse la fel de discret. Sileață Curecheală înșfăcă o sticlă și se ascunse sub masă. Scorioban Jerpelaciu își notă ceva în agendă. O ședință ca toate ședințele, vezi bine.

Această proză este un link din hipertextul Razna pe ouate.

5 comentarii:

  1. pe cand si explicatia ca Dunarea se ... scufunda?!?��

    RăspundețiȘtergere
  2. Total gresit. Dunarea creste datorita rezultatului erodarii varfurilor si piscurilor muntilor care este dus in Dunare prin afluenti si apoi In Marea cea Mare si Neagra. Care si ea creste implicit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am publicat asta asa de tarziu pentru ca am stat si am studiat fenomenul.

    RăspundețiȘtergere