marți, 12 ianuarie 2021

Tocmai

se așezase în fotoliu și deschisese cartea, când se arse becul. "Dă-l dracu' de bec", îi șopti Garaplecuț întunericului, privindu-l pe deasupra ochelarilor. Închise cartea și se duse în bucătărie. Își puse trei polonice de ciorbă în castron, îl așeză pe platanul cuptorului cu microunde, închise ușa și programă timpul de încălzire. Trei minute. După mai puțin de un minut auzi un pocnet. Se crăpase castronul. "Dă-o dracu' de ciorbă", îngână Garaplecuț zgâindu-se la zeama care se prelingea pe masă. Unse cu unt o felie de pâine și se trânti pe canapea, în fața televizorului. La acea oră urmărea de obicei știrile. Semnal ioc. "Dă-le dracu' de știri", murmură Garaplecuț și plecă la culcare. Spre dimineață reuși să adoarmă.

A doua zi era marți. Ploua mărunt și insistent, iar tramvaiul refuza să-și facă apariția. "Dă-l dracu' de tramvai", zise Garaplecuț în cele din urmă și plecă pe jos. La serviciu nu se întâmplă nimic deosebit. Făcu câteva plinuri, se ciondăni cu Dorel în glumă, spălă parbrize, îi puse piedică lui nea Clipócea... Activitățile obișnuite. În pauză îl auzi la radio pe Proptel Limbureală de la Partidul Scăpăricilor Anonimi cum explica didactic că alegătorii trebuie să știe că dacă e rău, va fi apoi bine, iar dacă e bine, va fi rău, așa că toți cetățenii responsabili ar trebui să participe la vot. "Dă-l dracu' de vot", concluzionă Garaplecuț, pipăind în treacăt sânii Ioaninelei, care nu îndrăzni să bage de seamă samavolnicia. 

Când ajunse acasă, constată că îi ardeau obrajii și simțea o durere surdă în capul pieptului. Peste noapte îl chinuiră tot soiul de coșmaruri. Se făcea că Trump pierduse alegerile, iar Putin fusese diagnosticat cu Alzheimer. Apoi invers. În plus, Dan Puric declara public că era evreu ungur. Se trezi transpirat. Îi trecu prin cap că ar putea fi infectat cu noul coronavirus. Ar fi trebuit așadar să anunțe medicul de familie. "Dă-l dracu' de medic", decise Garaplecuț și-și făcu un ceai de tei. După ce-l bău își sună șeful și-i ceru o învoire, motivând că i se activase sindromul Tourette și nu dorea să alunge clienții. Ca dovadă îl înjură suculent de mamă.

Joi se simți deja mai bine, așa că se hotărî să meargă totuși la serviciu. Pentru că ploaia nu se oprise, alese să aștepte tramvaiul pe trotuar, la adăpost, nu pe refugiu. "Atenție la mașină!", auzi în timp ce se repezea să urce prin față. "Dă-o dracu' de mașină", mai apucă să gândească Garaplecuț înainte de impactul cu BMW-ul cu număr de Bulgaria. Se trezi într-un pat de spital mirosind a clor. "Ai avut noroc! Te-ai ales doar cu câteva contuzii! Mâine te externăm!", îi spuse zâmbind asistenta. "Dă-l dracu' de noroc!", răspunse Garaplecuț și se întoarse cu fața la perete. Nu-i plăceau decât femeile care nu făceau altceva decât să se lase admirate.

La benzinărie nu se mai duse. Miercuri îl sună șeful să-i comunice că dacă nu se prezintă la serviciu, va pierde nu numai locul de muncă, ci și indemnizația de șomaj. "Dă-l dracu' de șomaj!", ripostă Garaplecuț și închise telefonul. Tot cotrobăind prin dulapurile din bucătărie în căutarea a ceva cu care să-și astâmpere foamea, găsi o sticlă de Jameson rămasă de la nuntă. O goli din câteva înghițituri. Când să se așeze, nu nimeri scaunul și se lovi cu capul de gresie. "Dă-o dracu' de gresie", bombăni Garaplecuț și adormi pe loc.

Când se trezi, bău o cană de apă și coborî să-și cumpere salam și pâine de la magazinul aflat la parter. "N-ai mască!", îi reproșă vânzătoarea cu blândețe. "Dă-o dracu' de mască", replică Garaplecuț. Salamul se dovedi plin de zgârciuri, iar pâinea mică și pufoasă, s-o strângi în pumn. La radio se difuza o emisiune despre vaccinare. Medicul invitat împletea cuvinte necunoscute în fraze complicate. "Dă-l dracu' de vaccin", se răsti Garaplecuț la aparat și se duse la toaletă. Acolo constată că-și pierduse mirosul. A doua zi făcu febră, iar în a treia simți că respira nisip. O molie îi ținea de urât. "Trebuie să avem grijă nu numai de viața noastră, ci și de a celorlalți", spuse o voce la radio. "Dă-o dracu' de viață", o contrazise Garaplecuț cu ultimele puteri.

Această proză este un link din hipertextul Razna pe ouate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu