este necesară, dragi concetățeni, și va fi aplicată gradual, într-un mod și de la o dată care vor fi comunicate ulterior, așadar nu chiar deîndată, dar nici într-un viitor îndepărtat, mai exact după ce grupul de suport ştiinţifico-fantastic își va fi exprimat opinia și va fi stabilit măsurile, pentru că relaxarea nu poate fi exagerată, dacă nu vrem să avem probleme pe care nu le dorește nimeni. La ședința care s-a încheiat acum o oră am discutat cum să facem această relaxare, pe care o așteptăm cu toții, dar pe care nu trebuie să o vedem ca pe o relaxare totală, ci doar ca pe o primă etapă de relaxare dintr-un plan mai amplu. Evident, relaxarea nu se poate face peste tot, în toate domeniile de activitate, în toate regiunile țării, în toate orașele și satele patriei, pentru că relaxarea trebuie aplicată treptat, aşa cum au aplicat-o şi alte ţări din Uniunea Europeană, dar și din afara uniunii, care au trecut la măsuri de relaxare, unele mai curând, iar altele mai târziu.
Ne-am sfătuit cu privire la această relaxare, menită să ne relaxeze şi să relanseze economia, greu încercată în această perioadă, dar relaxarea trebuie făcută, aplicată și pusă în practică în măsura în care este posibilă, pentru că dacă ea nu este posibilă, va fi amânată până la o dată care va fi comunicată ulterior. Am urmărit și ceea ce s-a întâmplat în alte țări, dar nu putem relaxa ceea ce a fost relaxat deja, spre deosebire de alte ţări din Uniunea Europeană, dar și din afara uniunii.Vom continua să stăm în case, în apartamente, în vile, în spațiile închise pe care le avem fiecare dintre noi la dispoziție, să stăm adică acasă, așa cum spune românul, cât mai mult posibil, dacă este posibil și nu avem motive întemeiate care să ne oblige să părăsim aceste spații. Dacă serviciul este acasă, putem merge la serviciu. Dacă serviciul este într-un alt spațiu, putem de asemenea merge la serviciu, fără să plecăm însă de acasă. Dacă serviciul este într-o altă localitate, putem merge la serviciu, dar fără să părăsim localitatea de domiciliu.
După cum puteți observa, folosesc persoana întâia plural, adică vă sugerez că și eu sunt la fel ca voi și respect aceleași reguli, ca și cum nu noi, guvernul, le-am fi întocmit, ci noi, cetățenii. În acest fel vă creez iluzia că participați la actul de guvernare, ceea ce bineînțeles că e o bazaconie. E un procedeu oratoric de succes însă, pentru care le mulțumesc și pe această cale colaboratorilor mei. Dacă nu erau ei, aș fi vorbit ca un neavenit la persoana a doua plural, ca și cum m-aș plasa în afara voastră, ceea ce într-un fel e adevărat, dar în alte feluri nu e. Pricepeți, da?
Turismul intră în aceste măsuri de relaxare, pentru că e o ramură a economiei care aduce venituri substanțiale la bugetul de stat atunci când aduce, dar nu aduce nici un fel de venit, atunci când nu aduce. Ca urmare, vom putea merge la Sinaia sau la Mamaia, de exemplu, dar doar dacă suntem din Sinaia, respectiv din Mamaia. Ca să-i putem deosebi pe localnici de cei din afara localității, fără a proceda la controlul actelor, vom fi obligați să purtăm șepci de o anume culoare, cu numele localității inscripționat pe cozoroc. Pentru a fi vizibil și din față și din spate, șepcile vor avea două cozoroace, unul în față și unul în spate.
Hotelurile vor fi deschise, chiar dacă nu au fost niciodată închise, dar vor respecta noile reguli sanitare, care le vor fi comunicate în timpul controalelor făcute de organele abilitate. Dacă proprietarii și administratorii hotelurilor nu au nimerit măsurile la care ne vom gândi noi, nu trebuie să fie îngrijorați, pentru că o mică amendă va rezolva problema. Restaurantele în schimb vor rămâne închise, dar nu cred că acest lucru va creea dificultăți, pentru că, având în vedere că nu putem părăsi localitățile de domiciliu, dacă stăm la hotel vom putea merge o fugă până acasă să luăm prânzul, iar la micul dejun și la cină ne putem mulțumi cu sandvișuri, biscuiți, produse de patiserie și așa mai departe.
Vor fi de asemenea deschise frizeriile, saloanele de înfrumusețare și cabinetele stomatologice. Pentru a respecta distanțarea socială, prestatorii de servicii din domeniile amintite vor sta într-o încăpere alăturată salonului sau cabinetului, de unde vor urmări prin camere de luat vederi de înaltă rezoluție clientul sau pacientul, după caz, și îi vor da îndrumările necesare pentru a putea duce cu succes la bun sfârșit operațiile de care au nevoie. Pentru aceasta, prestatorul va avea grijă ca pacientul sau clientul să găsească toate dispozitivele, uneltele și aparatura necesare în cabinet, respectiv în salon.
Cinematografele și sălile de spectacol vor fi și ele deschise, dar spectatorii vor ocupa doar un scaun din două sau din trei, din două în două rânduri sau din trei în trei, în funcție de numărul de scaune și de rânduri, adică dacă acestea sunt în număr par sau impar. Pentru a fi siguri că se va respecta această regulă, scaunele goale vor fi ocupate de manechine de carton reprezentând femei și bărbați, în procentele înregistrate la ultimul recensământ în localitatea respectivă.
Din păcate, muzeele și bibliotecile vor fi deschise doar parțial, pentru a evita îmbulzeala, românul fiind, se știe, avid de cultură. La muzee, ferestrele vor fi larg deschise, exponatele putând fi admirate din stradă, de câte un vizitator la fiecare fereastră. În sălile de lectură ale bibliotecilor accesul este liber, dar cititorii nu vor intra în contact cu cărțile. Acestea vor fi așezate în fața cititorilor de către un angajat al bibliotecii, care se va ocupa și să dea paginile ori de câte ori e nevoie.
Vom reveni ulterior și cu alte informații legate de această relaxare care, iată, a fost gândită în amănunt. Până atunci vă urăm relaxare plăcut și nu uitați: stați acasă.
* Această proză este un link din hipertextul Destine contaminate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu